ZomerVISkaravaan 2024! Een spetterend JeugdVISevent bij jouw vereniging!

Deelnemen aan de ZomerVISkaravaan 2024 is de unieke kans om kinderen kennis te laten maken met en te begeleiden bij het verantwoord vissen. Tegelijkertijd krijgt de hengelsportvereniging ook meer lokale bekendheid als actieve sportvereniging in de gemeente!

Ook aankomende zomer organiseren Sportvisserij Nederland en de Sportvisserij federaties in samenwerking met lokale hengelsportverenigingen de ZomerVISkaravaan. In de eerste drie en de laatste drie weken van de zomervakantie worden op meerdere locaties verspreid over heel Nederland, ééndaagse JeugdVISevents voor kids georganiseerd. Tijdens deze ééndaagse events laten we zien dat sportvissen spannend en gezond is. We zijn buiten in de natuur – en dat in de directe woonomgeving.

Klik hier om je aan te melden!

Op ieder event worden tussen 9:30 en 14:30 uur diverse activiteiten georganiseerd. Onder andere het maken van een vissentuigje, leren behandelen en juist onthaken van een gevangen vis, leren werpen op targets, zelf een visje vangen en eventueel in gevecht gaan met grote vissen op de visdrilsimulator.

Kennismaking en begeleiden jeugd

Het doel van de ZomerVISkaravaan is om kinderen in hun directe woonomgeving kennis te laten maken met en te begeleiden bij het vissen. Tevens wordt daarmee, mede door promotie, de zichtbaarheid en bekendheid van de lokale hengelsportvereniging vergroot.

Waarom deelnemen als HSV?

 • Allereerst: deelname is geheel grátis!
 • Jouw vereniging te profileren als actieve sportvereniging in jouw stad of dorp;
 • Centraal staat beleving van de sportvisserij, buiten en in de natuur;
 • Publiciteit en promotie voor de sportvisserij naar de samenleving voor acceptatie van de hengelsport breed gedragen te houden in de maatschappij;
 • Kinderen t/m 14 jaar te enthousiasmeren met en te begeleiden bij het sportvissen aan de waterkant;
 • Werven en vervolgens binden van jeugd waarbij alle deelnemende kinderen worden geregistreerd en hiervan 10% lid wordt;
 • Het enthousiasmeren en betrekken van begeleidende (groot)ouders voor het sportvissen en/of als vrijwilliger.

Wanneer?

De ZomerVISkaravaan wordt georganiseerd in twee periodes van drie weken in de drie schoolvakantie regio’s Zuid-, Midden- en Noord Nederland. De periode, regio en data voor 2024 zijn:

WeekDatum
Regio Zuid 288 juli t/m 14 juli
 Regio Midden  2915 juli t/m 21 juli
 Regio Noord 3022 juli t/m 28 juli
Regio Zuid 3312 augustus t/m 18 augustus
 Regio Midden 3419 augustus t/m 25 augustus
 Regio Noord 3526 augustus t/m 1 september

Voorwaarden voor deelname!

 • Alle aangesloten hengelsportverenigingen kunnen zich aanmelden voor deelname. Om het JeugdVISevent optimaal te laten verlopen, gelden de volgende voorwaarden voor deelname:
 • Beschikbaar stellen van een gratis online jeugdvergunning op de VISpas Bestel Module op de verenigingswebsite (indien nog niet aanwezig, kan Sportvisserij Nederland dit regelen);
 • Een veilige plek voor vissende kinderen aan een visrijk water;
 • Voldoende ruimte aan het water voor gemiddeld 65 vissende kinderen;
 • Voorkeur in de bebouwde kom, dichtbij kinderrijke woonwijken;
 • Inzet van voldoende verenigingsvrijwilligers (minimaal 10) per event, afhankelijk van de locatie en verwacht aantal bezoekers;
 • De events kunnen alleen binnen de hierboven genoemde regio’s en data plaatsvinden;
 • Deelname en voortgang blijft afhankelijk van een positieve toestemming van de gemeente.
 • Om het event te versterken, is het mogelijk om met meerdere verenigingen samen te werken of mee te liften met lokale kids-activiteiten georganiseerd door buurtsportcoaches.

Ondersteuning door Sportvisserij Nederland en gratis hengels!

Sportvisserij Nederland en Sportvisserij federaties ondersteunen alle deelnemende verenigingen bij de organisatie van de JeugdVISevents in communicatie, publiciteit, werving en inschrijven van kinderen, en het beschikbaar stellen alle benodigde vismaterialen. Alle deelnemende verenigingen ontvangen daarnaast voldoende en gratis Stekkie hengels, vissentuigjes en goodiebags van Sportvisserij Nederland.

Voor de eerste keer deelnemen?

Verenigingen die voor de eerste keer deelnemen worden verder ondersteund in de praktische uitvoering van het JeugdVISevent met minimaal een promotie bus en alle benodigde materialen. Ook worden de vrijwilligers van de vereniging ondersteund in de uitvoering met een SVN-vrijwilligersteam bestaande uit drie tot vijf ervaren VISjuffen en VISmeesters.

Heb je als vereniging al eerder deelgenomen?

Verenigingen die al eerder hebben deelgenomen (repeterende HSV) zijn van harte welkom, echter zij verzorgen geheel zelfstandig de praktische uitvoering van hun JeugdVISevent. Dit houdt in dat Sportvisserij Nederland niet betrokken is bij de praktische uitvoering, d.w.z. dat er geen vertegenwoordiger van Sportvisserij Nederland aanwezig is met een promotie bus, geen SVN-team van vrijwilligers en dat er geen tent met banken en visdrilsimmulatoren beschikbaar worden gesteld.

Meld je als HSV aan voor 15 maart aanstaande!

Lijkt het je leuk om als vereniging (weer) mee te doen aan de ZomerVISkaravaan? Meld je aan via deze link!

Voor vragen kun je terecht bij Alisha Hansma of George Hampsink (zomerviskaravaan@sportvisserijnederland.nl), tel. 030-6058400.

Terug naar overzicht