Vliegvissen

Vliegvissen spreekt voor sommige mensen tot de verbeelding. Het is een geweldige hobby, een prachtige en inspirerende manier van vissen, waarbij je heel dichtbij de natuur staat. Onterecht wordt het soms nog gezien als een elitaire manier van vissen, echter dit is zeker niet het geval. Deze tak van sport is voor iedere sportvisser bereikbaar én betaalbaar.

Nieuwsgierig geworden naar vliegvissen? Kijk dan op Vissen Doe Je Zo!

TIP: Een mooie locatie om te gaan vliegvissen is het Oostvoornse meer!

Vliegvissen op het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse Meer is hét meer voor iedereen die forel wil vangen op groot water. Het water is uniek in Nederland en zelfs in Europa! Om er te mogen vissen hoef je alleen maar lid te zijn van een vereniging, want het Oostvoornse Meer is opgenomen in de Gezamenlijke Lijst van Viswateren die bij de VISpas hoort.

Het Oostvoornse Meer is een water/recreatiegebied dat bestaat uit half zoet, half zout water aan de rand van één van ’s werelds grootste zeehavens. Vroeger lag hier de zandbank ‘Maasdroogen’, die in de loop der eeuwen een waar scheepskerkhof was. Daarom zal het Oostvoornse Meer waarschijnlijk meer scheepswrakken herbergen dan tot nu toe is ontdekt.

Het meer is sinds jaren één van de belangrijkste oefenplaatsen voor het sportduiken en de sportvisserij. Het water is 270 hectare groot en bedraagt van oost naar west 2500 meter en van noord naar zuid 400 tot 900 meter. De diepte varieert van 20/25 meter tot 30/35 meter waarbij er enkele putten zijn van net iets meer dan 40 meter. Het Oostvoornse Meer behoort tot de provincie Zuid-Holland en ligt bij Oostvoorne in het zogenaamde Rijnmondgebied. In het meer wordt onder andere gevist op bot, regenboog forellen, bruine forellen en saiblingen.

Op het Oostvoornse Meer is een ‘catch & release’-beleid van toepassing. Alle gevangen vis dient te worden teruggezet. Er mag met één enkele haak worden gevist. Deze mag geen weerhaak hebben of de weerhaak moet zijn plat geknepen.

Kijk voor alle voorwaarden voor het vissen op het Oostvoornse Meer in de VISplanner.

Vangstregistratieformulier

Met enige regelmaat wordt er vis uitgezet in het Oostvoornse meer. Wij vinden het fijn om van visser hierover terugkoppeling te krijgen over wat en hoeveel er zoal gevangen wordt. Mede door deze input kunnen wij bepalen wat en wanneer er weer nieuwe vis uitgezet moet worden. Wil jij ons voorzien van deze input, vul dan het vangstregistratieformulier in.

Bellyboatvissen

Op dit moment is het bellyboatvissen behoorlijk in opkomst en het Oostvoornse meer leent zich hier uitstekend voor. Voldoende parkeerruimte en een visrijk water om een heerlijke dag op door te brengen.