Veelgestelde vragen

Hieronder geven we per categorie antwoord op veelgestelde vragen of verwijzen je door naar waar je het antwoord kunt vinden.

VISplanner

Alles over de VISplanner lees je hier. Of bekijk onderstaand filmpje.

VISpas

De VISpas is het lidmaatschapsbewijs van een vereniging. Je krijgt daarbij de Gezamenlijke lijst van Nederlandse VISwateren waar duidelijk in staat vermeld waar je mag vissen en welke bepalingen er op de wateren gelden. Je dient dus lid te worden bij een vereniging om de VISpas te bemachtigen. Dit geldt zowel voor de VISPAS als de JeugdVISpas

Wil je weten welke vereniging bij jou het dichtst in de buurt is? Dat lees je hier.

Indien je 14 jaar of ouder bent, met meer dan 1 hengel, de niet aangewezen aassoorten of in wateren die niet in de Kleine Lijst van Viswateren staan vist, heb je de VISpas nodig. Kijk welke pas jij nodig hebt op www.vispas.nl bij “doe de VISpas check”. Lees goed je VISpas na omdat er soms nog aanvullende beperkingen zijn opgenomen, zoals het verbod om gedurende een bepaalde periode een bepaalde aassoort te gebruiken, of soms heb je ook nog een vergunning met betrekking tot het looprecht nodig.

De jeugd tot 14 jaar, met als peildatum 1 januari, heeft nog drie andere mogelijkheden:

  1. Een jeugdvergunning via de vereniging; geeft de sportvisser het recht om met één hengel te vissen op de verenigingswateren met een door de minister van LNV aangewezen aassoort vissen;
  2. Een JeugdVISpas via de vereniging; geeft de sportvisser het recht om met twee hengels te vissen op de verenigingswateren, federatie wateren en wateren van Sportvisserij Nederland;
  3. Geen vergunning; de sportvisser kan met een volwassen persoon, die de verplichte documenten bezit, gratis vissen met één hengel en aangewezen aassoort op de verenigingswateren, federatieve wateren en wateren van Sportvisserij Nederland.

Voor sommige vissoorten bestaat een gesloten tijd. Vang je zo’n vis in die periode, dan moet je hem met de grootst mogelijke zorg behandelen en levend en onbeschadigd direct in het zelfde water terugzetten.

Verenigingen en federaties brengen heel veel water in, maar houden soms kleine kwetsbare wateren exclusief voor hun leden of binnen de federatievergunning. Mocht je hier toch willen vissen, word dan lid van de visrechthebbende hengelsportvereniging of federatie. Evengoed is viswater in particulier bezit of omwille van natuurbescherming niet toegankelijk voor vissers. Wij blijven werken aan de uitbreiding van de Gezamenlijke Lijst. Zodra er extra wateren worden toegevoegd aan de Landelijke Lijst worden deze op de website van Sportvisserij Nederland gezet.

Nee, helaas mag je niet overal vissen, maar wel in alle wateren die zijn opgenomen in de Lijst van Viswateren die je bij je VISpas hebt gekregen: de Gezamenlijke Lijst van Viswateren. Zorg ervoor dat je altijd de Lijst van het water of de VISplanner app waar je wilt gaan vissen bij je hebt, anders is de VISpas niet geldig. Dit is een wettelijke verplichting die bij elke vergunning hoort. Op www.visplanner.nl kun je ook eenvoudig zien waar je met de VISpas mag vissen.

Het lidmaatschap van de VISpas is een kalenderjaar geldig, dit betekent dat het lidmaatschap ingaat van 1 januari t/m 31 december van een jaar. Rechtsboven op de VISpas staat het jaartal. Echter de praktijk is dat mensen pas gaan vissen rondom juni, dit vanwege het warmere weer. Deze mensen kiezen er dus voor om later te gaan vissen, waardoor ze niet in alle jaargetijden aan de waterkant zitten. Er zijn zelfs vissers die alleen in het najaar vissen vanwege het roofvisseizoen of toeristen die slechts een week gebruikmaken van de VISpas. Zij betalen dus dezelfde contributie, maar vissen minder maanden dan de andere vissers. We kijken bijvoorbeeld ook niet naar de frequentie van het vissen, degene die éénmalig vist betaalt net zoveel als de leden die dagelijks vissen. Het is lastiger om VISpassen uit te geven die per datum geldig zijn. Dit verhoogt de kans op fouten aanzienlijk en zal de prijs van de VISpas een stuk hoger maken. De meeste verenigingen sturen rondom november/december de facturen naar de leden, vervolgens kan men de VISpas betalen en heeft men het document voor 1 januari binnen. Deze mensen kunnen dus het hele jaar genieten van de visserij.

De VISplanner app is in combinatie met de VISpas vanaf 1 januari 2015 rechtsgeldig als toestemming om in de wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren staan te mogen vissen. Als je een smartphone hebt met de VISplanner app erop hoef je het boekje dus niet meer mee te nemen. Vissers die de komende jaren het boekje nog willen ontvangen moeten dit specifiek aan geven, dan krijgen ze deze toegestuurd.

JeugdVISpas

Jeugdleden onder de 14 jaar, peildatum 1 januari, kunnen onder begeleiding van een volwassen persoon met het juiste document zonder document meevissen. De jeugd mag met 1 hengel vissen. Als jongeren alleen gaan vissen, dan hebben ze of een jeugdvergunning of JeugdVISpas van een hengelsportvereniging nodig. Ze worden dan lid van een hengelsportvereniging. Als het jeugdlid met 1 hengel vist en aangewezen aassoorten(geen roofvis) dan heeft hij/zij genoeg aan een jeugdvergunning van een hengelsportvereniging. Met deze jeugdvergunning mag hij/zij alleen op de verenigingswateren vissen. Met de jeugdVISpas daarentegen mag het jeugdlid bijna overal vissen, met twee hengels en op roofvis. Lid worden van een hengelsportvereniging is heel eenvoudig en bij een hengelsportvereniging en/ of hengelsportzaak/dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Deze kun je hier vinden.

De JeugdVISpas is eenvoudig online te bestellen via www.vispas.nl. De JeugdVISpas is het lidmaatschapsbewijs van een vereniging. Je krijgt daarbij lijsten van viswateren waarin je mag vissen. Je dient lid te worden bij een vereniging om de JeugdVISpas te bemachtigen. Als je nog geen lid bent van een vereniging, dan kun je de JeugdVISpas kopen bij de hengelsportvereniging en/ of hengelsportzaak/dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Je krijgt bij het verkooppunt een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap mee, met de bovenkant kun je direct gaan vissen en is een maand geldig. Door de onderkant (Aanvraag Definitief Lidmaatschap) op te sturen naar Sportvisserij Nederland zorg je ervoor dat wij een JeugdVISpas voor je kunnen aanmaken. Deze VISpas wordt binnen 15 werkdagen na ontvangst van ‘Aanvraag Definitief Lidmaatschap’ naar je opgestuurd. De kosten voor de JeugdVISpas zijn afhankelijk van de verenigingscontributie, reken op een prijs tussen de € 27,50 en € 50,- zijn.

Nachtvis-/ 3e Hengeltoestemming

Vanaf begin december kunnen de Nachtvis- en Derde Hengeltoestemming voor het volgende jaar worden besteld. Je krijgt dan direct een Voorlopige Derdehengeltoestemming digitaal opgestuurd waarmee je vanaf 1 januari meteen kan gaan vissen, mits je de (tijdelijke) VISpas ook al in bezit hebt. Je ontvangt de brief met de hologramsticker voor op je VISpas (de originele toestemming) vervolgens binnen enkele weken van Sportvisserij Nederland. LET OP: JeugdVISpashouders mogen alleen nachtvissen onder begeleiding van een volwassen persoon. VISpashouders kunnen zelf de Landelijke Nachtvistoestemming ( € 10.00 ) en/of de Derde hengeltoestemming ( €25.00 ) bestellen via www.mijnvispas.nl. Deze online bestelling is mogelijk vanaf begin december voor het daarop volgende jaar.

Ja. Deze kun je vinden in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren op pagina 2 tot en met 6.

Meevistoestemming

Nee. Het is helaas niet mogelijk om, nadat de bestelling is afgerond, de datum te wijzigen (bijvoorbeeld omdat het weer tegenvalt of omdat jij of je vismaat toch niet in de gelegenheid is). Elke VISpashouder kan maximaal drie keer per jaar één persoon meenemen met de MeeVIStoestemming. Hier bestel je een MeeVIStoestemming.

Ja. De MeeVIStoestemming is voor VISpashouders gratis online te bestellen. Hieraan isechter wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag een VISpashouder maximaal drie keer per jaar één sportvisser meenemen met een MeeVIStoestemming.

Nee, niet iedereen. De MeeVIStoestemming is alleen te bestellen voor VISpashouders (JeugdVISpashouders en ZeeVISpashouders dus ook). Houders van een Kleine VISpas kunnen geen MeeVIStoestemming bestellen.

Ja. VISpashouders kunnen de MeeVIStoestemming hier gratis online bestellen. Let op: houd je VISpasnummer bij de hand. Je kunt maximaal drie keer per jaar één sportvisser met de MeeVIStoestemming meenemen naar de waterkant.

De MeeVIStoestemming is een schriftelijke toestemming voor één persoon om één dag gratis mee te mogen vissen met een VISpashouder in een water van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. VISpashouders kunnen dus een visdag cadeau doen aan iemand. Anderzijds geeft het mensen die geïnteresseerd zijn niet meteen een verplichting om een VISpas aan te schaffen en lid te worden van een vereniging.

De MeeVIStoestemming wordt altijd door een VISpashouder besteld (je hebt je VISpasnummer nodig om te kunnen bestellen) en is bedoeld om mensen gratis onder begeleiding van een vismaat kennis te laten maken met de sportvisserij. Per ‘meevisser’ is het per jaar slechts één keer mogelijk om gratis met een VISpashouder via een MeeVIStoestemming een dag te vissen. De MeeVIStoestemming is alleen geldig als gevist wordt samen met de VISpashouder, onder dezelfde voorwaarden, behalve dat de door de introducé gevangen vis moet worden teruggezet. De MeeVIStoestemming is alleen overdag geldig (1 uur voor zonsopkomst tot 2 uur na zonsondergang) en voor maximaal 2 hengels.

Overige vragen

Om erachter te komen of je mag vissen in een viswater en zoja, welke papieren je hiervoor nodig hebt, kun je gebruik maken van de VISplanner.