VISpas & vergunningen

Vissen? Neem altijd je VISpas mee!

De VISpas is het bewijs van lidmaatschap van jouw hengelsportvereniging en Sportvisserij Nederland.  Je kunt ermee terecht in bijna 90% van alle viswateren in Nederland.

Nog geen VISpas? Zo werkt een aanvraag:

  • Word lid van een vereniging die is aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Zoek naar een vereniging bij jou in de buurt.
  • De VISpas krijg je daarna automatisch toegestuurd en is één kalenderjaar geldig.
  • Zodra je de pas in bezit hebt, mag je met twee hengels en alle toegestane aassoorten vissen in de wateren die je in deze lijst kunt vinden. In Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is het in de meeste wateren toegestaan om te vissen.

Welke VISpas heb ik nodig?

Er zijn verschillende VISpassen beschikbaar en welke je nodig hebt, ligt aan je leeftijd en wensen. Kinderen van 13 jaar of jonger mogen zonder pas vissen als zij onder begeleiding zijn van een volwassene met VISpas. Er is ook een speciale jeugdVISpas beschikbaar. Vanaf de leeftijd van 14 jaar heb je, afhankelijk van je behoeftes, de keuze uit een Kleine VISpas of reguliere VISpas. Doe hier de check.

Waar mag je in Nederland vissen?

Ook als je in het bezig bent van een VISpas is jet niet toegestaan om in alle Nederlandse wateren te vissen. Om er zeker van te zien dat je ergens wel je hengel uit mag gooien, check je de VISplanner. Er kunnen specifieke visserijregels en voorwaarden van toepassing zijn, ook deze vind je snel terecht in dit overzicht. Nog makkelijker: download de VISplanner app om direct te zien of je goed zit. Hierin vind je ook gemakkelijk alle hengelsportwinkels, trailerhellingen, charterschepen en verhuur van visbootjes.

Vanaf 1 januari 2015 is de VISplanner, in combinatie met de VISpas, wettelijk geldig als toestemming om in de wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren staan te mogen vissen. Het ‘dikke boekje’ van vroeger hoeft dus niet meer mee naar de waterkant. Voor sportvissers die niet in het bezit zijn van een smartphone, blijft het boekje ‘Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren’ nog wel beschikbaar. De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren is drie jaar geldig. Ieder jaar krijg je bij je nieuwe VISpas een Aanvullingslijst, zodat je altijd in de toegestane wateren kunt vissen. Hierin staan ook de algemene voorwaarden van de VISpas, de wettelijke visserijregels en eventuele bijzondere voorwaarden van een viswater.

Losse en aanvullende toestemmingen

In veel Nederlandse wateren mag het hele jaar ’s nachts worden gevist. Daarvoor heb je – náást de VISpas – de NachtVIStoestemming nodig. Wil je in Nederland met drie hengels vissen, dan heb je de Derde Hengeltoestemming nodig. Beide zijn hier online te bestellen. Nachtvistoestemming en Derde Hengeltoestemming.

Neem iemand mee met de MeeVIStoestemming

De MeeVIStoestemming is een toestemming voor één persoon om één dag gratis mee te mogen vissen met een VISpashouder. De introducé moet de door hem of haar gevangen vis wel terugplaatsen in het water. De MeeVIStoestemming is alleen overdag geldig (1 uur voor zonsopkomst tot 2 uur na zonsondergang) en voor maximaal 2 hengels.

Let op: bestel deze pas alleen als je zeker weet met wie en welke dag je samen gaat vissen. Je kunt maximaal drie keer een toestemming bestellen en met drie verschillende mensen. MeeVIStoestemmingen die eenmaal zijn aangemaakt zijn niet inwisselbaar.