Vissen is… bijdragen aan natuurbehoud

Als liefhebbers van de natuur en de rust die het water ons biedt, dragen wij een bijzondere verantwoordelijkheid om te zorgen voor het behoud van onze waterrijke omgeving en de dieren die daar leven. Met deze gedachte in ons achterhoofd delen we graag 3 tips om ons steentje bij te dragen aan natuurbehoud en een duurzaam visavontuur:

1.            Vis veilig en verantwoord: Bescherm niet alleen de vissen, maar ook andere waterbewoners zoals vogels door het vissen bij obstakels te vermijden. Vis waar mogelijk weerhaakloos, loodvrij en maak gebruik van middelen zoals bijvoorbeeld topgewichtjes om de vislijn onder water te houden. Op deze manier kunnen we ongewenste incidenten voorkomen.

2.            Ruim rommel op langs de waterkant: Als natuurliefhebbers weten we hoe belangrijk het is om onze omgeving schoon te houden. Volg het Vang5-principe en ruim vijf minuten zwerfafval op of verzamel minstens vijf stuks zwerfafval tijdens je visdag. Samen kunnen we een groot verschil maken in het behoud van een schone en gezonde leefomgeving.

3.            Bescherm watervogels: Watervogels zoals zwanen kunnen verstrikt raken in achtergebleven vismateriaal. Help deze prachtige dieren door nylonvislijnen in stukjes te knippen of gebruik een monomaster (te bestellen bij Sportvisserij Nederland).

Als je tijdens je visavonturen een dier in nood tegenkomt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je lokale dierenambulance. Als het een zwaan betreft, neem dan contact op met Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland via 06-83797378.

Samen kunnen we snel en effectief actie ondernemen om het dier te helpen. Vergeet niet om je locatie door te geven voor een snelle respons.

Terug naar overzicht